CeFi vs DeFi

Wat is het verschil tussen CeFi en DeFi?

Traditionele financiële diensten zoals betalingen, leningen en financiering waren alleen beschikbaar via gevestigde financiële instellingen en banken. Maar hij transformeerde met de introductie van blockchain-technologie. Toen het cryptocurrency-concept begon uit te breiden, verschoof de discussie naar een nieuwe reeks overwegingen, namelijk gedecentraliseerde financiën (DeFi) en gecentraliseerde financiën (CeFi). 

Om de vergelijkende voor- en nadelen van CeFi en DeFi te begrijpen, moeten we eerst deze twee concepten beter begrijpen. 

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is gecentraliseerde financiering (CeFi)?

  Voordat DeFi werd geïntroduceerd, was gecentraliseerde financiering de standaard voor het verhandelen van crypto. Hij controleert een bolwerk over de cryptocurrency-industrie. Bij centralized finance (CeFi) worden alle cryptografische handelsorders via een centrale beurs afgehandeld. De fondsen worden beheerd door specifieke operaties van het wisselbureau. Dit betekent dat je geen privésleutel hebt die je toegang geeft tot je portemonnee. 

  Bovendien identificeert de beurs welke valuta ze aanbieden om te handelen of hoeveel kosten u moet betalen om met de beurs te handelen. 

  Als u het concept van gecentraliseerde financiën voltooit, bezit u uw cryptocurrencies niet wanneer u koopt / verkoopt via een gecentraliseerde beurs. Verder bent u onderworpen aan de regels die een centrale beurs u oplegt. Daarnaast ben je onderworpen aan de regels die zijn opgesteld door het wisselkantoor. 

  Wat is gedecentraliseerde financiering? (DeFi)

  Bij gedecentraliseerde uitwisseling is geen uitwisseling betrokken. Het hele proces werkt via geautomatiseerde applicaties die zijn gebouwd op blockchain-platforms. Bovendien creëert gedecentraliseerde financiën een eerlijk en transparant financieel systeem waar iedereen aan kan deelnemen. Het geeft mensen zonder bankrekening toegang tot financiële en bankdiensten via blockchain-technologie. 

  DeFi streeft naar het bouwen van een open source, toestemming-loos en transparant ecosysteem voor financiële diensten. Het gedecentraliseerde financiële systeem biedt diensten zoals leningen, landbouwproductie, versleuteling van leningen, opslag van activa en meer. 

  Het voordeel van het gebruik van DeFi boven CeFi is dat u volledige controle heeft over uw activa en uw portemonneesleutelpaar bezit. Bovendien moeten gebruikers die willen deelnemen aan DeFi gedecentraliseerde applicaties (dApps) gebruiken die zijn gebouwd op blockchain-platforms om toegang te krijgen tot DeFi-services. 

  Wat is het verschil tussen DeFi en CeFi?

  Hoewel er veel verschillen zijn tussen DeFi en CeFi, is het de vraag of gebruikers de technologie of de mensen moeten vertrouwen. 

  Met DeFi zijn gebruikers ervan overtuigd dat de technologie zal presteren zoals bedoeld om de aangeboden diensten uit te voeren. Aan de andere kant, met CeFi, vertrouwen gebruikers de mensen van een bedrijf om fondsen te beheren en de diensten van het bedrijf uit te voeren. 

  Zowel DeFi als CeFi bieden een breed scala aan financiële diensten met betrekking tot cryptocurrency. Laten we enkele van de kenmerken en functionaliteit van beide ecosystemen bespreken die hen onderscheiden. 

  CeFi-functies

  Centrale beurs (CEX) 

  Met behulp van een traditionele cryptocurrency-uitwisseling, bijvoorbeeld Binance, Kraken of Coinbase, sturen gebruikers geld naar de uitwisseling om ze binnen een intern account te beheren. Hoewel de fondsen op de centrale worden opgeslagen, worden ze buiten de bewaring van gebruikers gehouden en zijn ze kwetsbaar voor bedreigingen als de beveiligingsmaatregelen die door de centrale zijn geïmplementeerd, mislukken. 

  Daarom zijn gecentraliseerde uitwisselingen het doelwit geweest van verschillende beveiligingsaanvallen. Klanten van de gecentraliseerde beurs vinden het niet erg om hun persoonlijke informatie te delen of geld in bewaring te geven bij deze bedrijven, omdat ze de centrale beurzen als betrouwbaar beschouwen. 

  Bovendien hebben grote beurzen afdelingen met klantenserviceteams die klanten helpen. Het hoge niveau van klantenondersteuning biedt de klant een niveau van comfort en versterkt het gevoel dat hun geld in goede handen is. 

  De flexibiliteit van het ombouwen van de Fiat 

  Gecentraliseerde services vertegenwoordigen meer flexibiliteit dan gedecentraliseerde services bij het transformeren van fiat in cryptocurrency en vice versa. De conversie tussen cryptocurrency en fiat vereist meestal een gecentraliseerde entiteit; DeFi-services bieden fiat echter niet zo flexibel aan. 

  Het integreren van klanten in het Centralized Finance (CeFi) ecosysteem is erg handig en kan een betere klantervaring bieden. 

   

  ❯   Technische analyse van Bitcoin vandaag: investeerders op de hoogte van volgende Fed-vergadering 

   

  Cross-netwerkdiensten 

  CeFi-services ondersteunen LTC-handel, XRP, BTC en andere munten uitgegeven op onafhankelijke blockchain-platforms. Vanwege de latentie en complexiteit van het uitvoeren van cross-string uitwisselingen, ondersteunen DeFi-services deze niet. penningen. CeFi kan dit probleem ondervangen door gelden van verschillende netwerken in bewaring te nemen. Dit is een aanzienlijk voordeel voor CeFi, aangezien veel van de grootste marktkapitalisatievaluta’s die vaak worden verhandeld, bestaan ​​in onafhankelijke blokketens en geen interoperabiliteitsnormen implementeren. 

  DeFi-functies

  Zonder toestemming 

  Gebruikers hebben geen toestemming nodig om DeFi te gebruiken. Met CeFi moeten gebruikers een KYC-proces voltooien om toegang te krijgen tot de services, wat betekent dat ze hun persoonlijke gegevens moeten delen of wat geld moeten storten voordat ze toegang krijgen tot de services. 

  Gebruikers hebben rechtstreeks toegang tot de diensten met behulp van een portemonnee en zonder persoonlijke informatie te verstrekken of geld te storten in DeFi. Want DeFi is voor alle partijen open toegankelijk, zonder drempels of discriminatie. 

  Bovendien zijn individuen die van plan zijn om bovenop een gedecentraliseerd platform te bouwen, vrij om dit te doen. Het biedt een hoge mate van toegankelijkheid en ondersteunt de samenwerking binnen de gemeenschap. Producten die binnen het DeFi-ecosysteem zijn ontwikkeld, zijn ontworpen om van elkaar te profiteren. Daarom worden DeFi-producten ook wel geld-lego’s genoemd. 

  zonder vertrouwen 

  Het belangrijkste voordeel van het gebruik van DeFi-services is dat u er niet op hoeft te vertrouwen dat de service zal werken zoals gepromoot. Gebruikers kunnen de prestaties van DeFi-services verifiëren zoals bedoeld door hun code te controleren en externe tools zoals Etherscan te gebruiken om te bepalen of een transactie correct is uitgevoerd. 

  Snelle innovatie 

  Een ander belangrijk voordeel van DeFi is de hoge mate van innovatie. Het gedecentraliseerde financiële ecosysteem bouwt voortdurend aan de huidige mogelijkheden en experimenteert met nieuwe mogelijkheden. Het gebouwgerichte karakter van de DeFi-ruimte is veranderd in een rijk ecosysteem dat is geïntegreerd met innovatieve financiële diensten. 

  In functies waar gecentraliseerde financiële diensten het goed hebben gedaan, heeft DeFispace gewerkt aan alternatieve manieren om het probleem op te lossen. Om bijvoorbeeld het onvermogen van DeFi om de overdracht van incompatibele cryptocurrencies zoals BTC te vergemakkelijken, te verhelpen, sluiten oplossingen zoals tBTC en WBTC, die gedecentraliseerde protocollen ondersteunen, de kloof door zich te gedragen als tokens die zijn gekoppeld aan de waarde van BTC. Het geeft DeFi-gebruikers toegang tot Bitcoin via DeFi zonder dat u de token rechtstreeks hoeft te gebruiken. 

  DeFi versus CeFi 

   

  Defi 

  CeFi 

  bewaring van fondsen 

  De gebruiker heeft volledige zeggenschap over de bewaring van het geld. 

  Buiten de voogdij van de gebruiker 

  Beschikbare diensten 

  Leningen, leningen, betalingen, onderhandeling 

  Handelen, Lenen, Fiat-naar-crypto, Betalingen en Leningen 

  Bezoek mijn website 

  Bewijs van werk 

  inplugbare structuur 

  Veiligheid 

  Niet verantwoordelijk voor fondsen. 

  Kwetsbaar bij veiligheidsbruggen in de centrale. 

  Marktwaarde 

  $ 16 miljard * 

  $ 324 miljard * 

  Klantenservice 

  N / D 

  Geleverd door grote veranderingen. 

  Risico factor 

  Beveiliging hangt af van de technologie die u gebruikt. 

  Gecentraliseerde uitwisselingen zijn verantwoordelijk voor de beveiliging. 

  Conclusie

  Gedecentraliseerde en gecentraliseerde financiën hebben hetzelfde doel. Ze zijn van plan om de cryptohandel populair te maken en de omzet te verbeteren. De manier waarop deze twee ecosystemen hun doelen bereiken, is echter anders. 

  CeFi belooft fondsveiligheid en eerlijke handel op deze fondsen. Handelaren met conventionele valuta kunnen ook deelnemen aan encryptiehandel. Bovendien bieden CeFi-switches klantenondersteuningsservices die DeFi-services niet bieden. Aan de andere kant wil DeFi ruimte inbraakvrij maken. Het biedt beleggers de ruimte om hun strategieën uit te voeren zonder te hoeven onderhandelen met een bemiddelende instantie. 

  Beide modellen hebben hun voor- en nadelen. Het hangt af van de belegger en hun behoeften. Als u de voorkeur geeft aan transparantie en privacy, is DeFi het juiste model om te kiezen. Als uw prioriteit daarentegen vertrouwen, risicodeling, flexibiliteit en meer investeringsmogelijkheden is, kiest u voor CeFi.